CSAT a avizat bugetele instituțiilor din domeniul securității, într-o ședință de 15 minute

CSAT a avizat bugetele instituțiilor din domeniul securității, într-o ședință de 15 minute
Publicat: 26/11/2013, 16:28
Actualizat: 15/06/2014, 15:16

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avizat, marți, într-o ședință care a durat aproximativ 15 minute și care a fost condusă de președintele Traian Băsescu, proiectele de buget ale instituțiilor din domeniul securității naționale.

În cadrul ședinței CSAT au fost avizate proiectele de buget ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială, avizul CSAT a fost dat în baza obligațiilor prevăzute în lege ca, înainte de votul din plenul reunit al Parlamentului României pentru bugetul de stat, Consiliul Suprem de Apărare a Țării să aprobe bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

„Avizul a ținut cont și de punctele de vedere ale comisiilor parlamentare de specialitate, dar și de asigurarea șefilor acestor instituții că își vor putea îndeplini misiunea pe baza acestor bugete până la următoarea rectificare bugetară”, menționează sursa citată.

Potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale, la ședință au participat viceprim-ministrul Guvernului României și ministru al Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Andrei Gerea, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprișor, și purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea. În comunicat se mai arată că la ședință au participat, ca invitați, viceprim-ministrul Gabriel Oprea, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general Marcel Opriș, și directorul Serviciului de Protecție și Pază, general Lucian Pahonțu.

Comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale menționează că data și ora ședinței CSAT de marți, 26 noiembrie, au fost stabilite luni, 18 noiembrie, de comun acord cu prim-ministrul Victor Ponta, care este și vicepreședinte al CSAT.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat, cu prilejul Zilei Naționale a României, înaintarea în grad a unor ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Protecție și Pază, se mai arată în comunicat.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) convocată de către președintele Traian Băsescu a fost programată la o oră la care premierul Victor Ponta avea pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulți prim-miniștri, veniți la București pentru reuniunea China-Europa Centrală și de Est.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea a declarat, luni, că această convocare a CSAT s-a făcut încă din 18 noiembrie, cu acordul premierului, iar speculațiile pe această temă sunt „complet neadevărate și răuvoitoare”.

„Convocarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de mâine (marți, n.r.), 26 noiembrie, a fost făcută încă de lunea trecută, 18 noiembrie, și cu acordul prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, care este și vicepreședinte al CSAT”, a precizat Bogdan Oprea, într-o declarație de presă remisă MEDIAFAX.

Oprea a mai arătat că „orice speculații legate de data stabilirii acestei ședințe sunt complet neadevărate și răuvoitoare”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, „caracterul de urgență al ședinței este dat de faptul că bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale trebuie avizate de CSAT înainte de votarea bugetului pe anul 2014 în Parlamentul României”.

Bogdan Oprea a menționat că bugetul de stat pe 2014 a fost depus la Camera Deputaților, Camera decizională, abia luni, 18 noiembrie, adică ziua în care s-au făcut și demersurile pentru convocarea ședinței, iar puncte de vedere ale instituțiilor implicate au fost depuse la Secretariatul CSAT până vineri, 22 noiembrie.

„Ținând cont și de faptul că președintele României se află într-o deplasare externă joi și vineri, dar și de caracterul de urgență al subiectelor aflate pe ordinea de zi, ședința CSAT a putut fi convocată doar la începutul acestei săptămâni”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.

Președintele îndeplinește funcția de președinte al CSAT, iar primul-ministru pe cea de vicepreședinte al Consiliului. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării sunt: ministrul apărării naționale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiției, ministrul industriei și resurselor, ministrul finanțelor publice, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, șeful Statului Major General și consilierul prezidential pentru securitate națională. Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Țării este numit de Președintele României și are rang de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, agenției MEDIAFAX, că l-a delegat pe vicepremierul Gabriel Oprea să participe la ședința CSAT, care urma să aibă loc în cursul după-amiezii.

Programul premierului pentru ziua de marți indica faptul că acesta urma să aibă o întâlnire la ora 15.00, când e programată și ședința CSAT, cu premierul slovac.

Agenda premierului prevede întâlniri în intervalul orar 14.15-14.45 cu premierul Poloniei, între 15.00-15.30 cu premierul Slovaciei, între 15.45-16.15 cu premierul Cehiei, între 17.25-17.55 cu premierul Albaniei și între 18.30-19.00 cu premierul Sloveniei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...